Route HondaDag 2022 Zondag 12 juni 2022 was het zover, ruim 300 Honda’s verzamelden zich in Utrecht voor een gezamenlijke rit van 140 km. Oud, nieuw, snel, langzaam, klein en groot, er was veel te zien. Op de USV Hercules in Utrecht was er eerst een schoonheidswedstrijd voor de mooiste of meest bijzondere Honda. Na de prijsuitreiking begon de rit. De lunch werd georganiseerd in ’t Vitus in Blaricum. Het slaperige dorpje werd brutaal wakker geschud door een gigantisch aantal Honda’s. Bij terugkomst in Utrecht was er een gezellige borrel op het terras van USV Hercules en gelegenheid om de rit uitgebreid te bespreken onder het genot van een lekker koud drankje

Hier een video samenvatting van de rit.

Cylinder headVoor mijn persoonlijke project, de CD90, ben ik op zoek naar wat meer performance. Op dit moment heeft de C90-motor (HA02, GB6) een boring van 52 mm wat 110cc maakt op een standaard C90-krukas(49,5mm). Maar de motor heeft nog steeds problemen om sneller te gaan dan bijvoorbeeld 80 km/u. Hier kunnen 3 redenen voor zijn. Ten eerste is de cilinderkop, Lees verder

Mister Zen MechanicVandaag sloot ik aan bij een lokale groep Honda-motorrijders genaamd Honda Gangers Gooi & Vechtstreek voor hun rit “Holderdebolder door de polder”. Zondagmorgen om 10.00 uur verzamelden we in Blaricum voor een 150 km lange rit door de polder naar Lelystad. Het weer was absoluut fantastisch, lekker zonnig, temperatuur rond de 25C. De opkomst was groot met zo’n 44 Honda’s! Volgens de traditie van deze groep verzamelden ze zich na de rit in café D’Ouwe Tak in Blaricum om te genieten van een lekker koud biertje. Bedankt voor de gastvrijheid en de volgende rit doe ik weer mee.

Repairing Glass SpeedometerEen paar dagen geleden Ik besloot het glas van mijn snelheidsmeter te vervangen. Het oude glas was helemaal gekraakt. Vooral vervelend als het regent. Een goede vriend van mij, Martijn, deed dit werk al op een van zijn Honda’s en bood me zijn ervaring en tools aan om me te helpen. Aangezien er geen onderdelen meer beschikbaar zijn voor deze snelheidsmeter, waren we genoodzaakt een nieuw glas te maken.
Deze korte video laat zien hoe we het hebben gedaan. Ik ben echt blij met het resultaat. Ik denk dat Nippon Seiki het zelf niet beter zou doen…</p>
<p>

OHTOKC MalaysiaDoor een video van Josh van JE Vintage Honda Mini’s kwam ik een echt mooi product tegen: een 6v CDI ontsteking. Toen ik vorig jaar opnieuw de wereld van Honda betrad, waren er veel mensen die me adviseerden om over te schakelen van 6v contactpunten ontsteking naar 12v CDI-ontsteking. Ik was wat gereserveerd om meerdere redenen. Allereerst: een contactpunten ontsteking werkt prima als de afstelling in orde is. Zeker als je een vervroegend vliegwiel hebt. Ten tweede: als je wilt ombouwen naar een 12v CDI-ontsteking, moet je je linkercarter aanpassen omdat er geen ruimte is voor de pick-up. En als laatste: je moet alle elektrische zaken vervangen die niet geschikt zijn voor 12v (alle lampen, claxon, accu enz.). Het is dus nogal een investering als je van 6v naar 12v wilt.

Maar deze 6v CDI-ontsteking van OHTOKC is de best of both worlds. Het enige wat je hoeft te wisselen is je grondplaat. De pickup is geïntegreerd in de lichtspoel. Dus geen externe pick-up nodig. En misschien wel het mooiste van alles: je hoeft verder geen wijzigingen aan je elektrische installatie door te voeren. Hij draait met je eigen vliegwiel en wekt je normale 6v op. Het enige waar je naar moet zoeken is een plek waar je de CDI-unit kunt plaatsen. De CDI-unit heeft vervroeging, dus ook als je een niet-vervroegend vliegwiel hebt, heb je al voordeel!

Ik heb een paar testritten gemaakt met deze ontsteking en ben best enthousiast! Hij start gemakkelijk en het koppel lijkt gelijkmatiger van laag tot hoog toerental.

Bekijk mijn video voor details over de montage en natuurlijk: abonneer je!

In mijn voornemen om een CD50 te upgraden van 50cc naar 90cc, heb ik een video gemaakt op welke dingen je moet letten. De onderdelen die je nodig hebt om te upgraden:

– Krukas met een langere slag (52mm);
– Oliepomp en oliepomp-as;
– Overbrengingsverhouding (optioneel);
– koppeling (u heeft een koppeling met meer dan één plaat nodig);
– en natuurlijk een grotere cilinder.

Bekijk hier mijn video over het project:

Een klein geluidsvoorbeeld van de 90cc met de beroemde Honda DH-uitlaat :

Na 25 jaar weer een Honda CD50 gekocht te hebben ben ik direct begonnen met het reviseren van de motor. Deze had veel tikken en geluiden en het leverde niet het vermogen die hij zou moeten leveren. Ik besloot een video kon maken van het weer in elkaar zetten van de motor, dus in deze video monteer ik een Honda CD50-motor!

Original HM087 DHVeruit de mooiste “Honda-sound” van de originele HM087 uitlaat zoals geleverd in de jaren 70. Een ontwerp wat al uit de jaren 60 lijkt te komen, in Nederland kennen we deze uitlaat als de “DH” vanwege de letters D en H ingeslagen aan de onderkant van de bok aanslag. Ze werden in Nederland alleen geleverd op de CD-50. Eind jaren 70 stopte Honda al met de productie van deze uitlaten en leverde de eenvoudigere HM067 (ook bekend als “D”) die niet hetzelfde klonk.

Het geluid bestaat eigenlijk uit twee delen, een diepe donkere bas en een soort ‘houterige’ klop. Wat opvalt is dat, zeker als de motor langzaam stationair draait, vrijwel elke arbeidsslag van de zuiger te horen individueel hoorbaar lijkt. Ook het op wat grotere afstand voorbij rijden van een Honda met een DH-uitlaat heeft een hele unieke klank. Zelfs tussen hele groepen Honda’s pik je de DH’s er moeiteloos tussen uit.

Hoewel velen het hebben geprobeerd, is het niemand gelukt om het beroemde DH-geluid van de jaren 60 en 70 te reproduceren. Een heel goed verborgen geheim van Honda.